Sport och kultur kan få större publik från den 15 oktober. Foto: Johan Nilsson/TT/Charlotte T Strömwall

500 får sitta i publiken när de spelar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra undantag från 50-regeln och tillåter sittande publik på upp till 500 personer.

– Det ser vi mycket fram emot, säger FC Rosengårds sportchef, Jenny Damgaard.

– Spelarna har saknat publiken och stödet från läktaren. Vi ser fram emot att få släppa in fler på våra matcher, säger Jenny Damgaard, klubbdirektör för FC Rosengård i Malmö.

De nya reglerna väntas träda i kraft 15 oktober. Jenny Danmgaard säger att de siktar på att Rosengårds hemmamatch den första november ska ha 500 personer i publiken.

– Det kommer att betyda väldigt mycket för stämningen och inramningen av matcherna. Vi ska se till så att publiken känner sig trygg och att det inte blir någon trängsel vid entrén och på läktaren, säger Jenny Dammgaard.

Större publik på operan

På Malmö Opera är glädjen också stor. Där spelas höstens musikal Funny Girl med Sanna Nielsen i huvudrollen för 50 personer i en salong med plats för 1 430 besökare.

– Vi vet exakt hur vi ska göra för att det ska bli säkert. Vi har tolv dörrar in till salongen och åtta ytterdörrar till operahuset så det ska gå bra att komma in och hålla avstånd, säger Mikael Bojesen, vd för Malmö Opera.

Han säger att operans ledning gjorde en plan redan när pandemin bröt ut för hur de skulle göra operan ”coronasäker” för publiken. Han räknar med att det kommer att sitta 500 besökare i salongen från och med den 15 oktober.

Inför premiären av Funny Girl i början av september pratade vi om premiärnerver, handsprit och avstånd med Sanna Nielsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Funny Girl – en operapremiär med förhinder Foto: Malin Arnesson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer