Så här såg det ut 2019, senast det anordnades en regelrätt prideparad i Malmö. I år på World Pride blir det betydligt färre människor som kan delta. Foto: Johan Nilsson/TT

500 i stället för 50 000 i World Prides parad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Mycket blir annorlunda än planerat när Malmö och Köpenhamn anordnar World Pride i nästa vecka. En parad genom Malmö blir istället som en olympisk öppningsceremoni på stadion.

– Det är en personlig sorg för många människor som arbetat med det här evenemanget i flera år och sett något framför sig som nu inte går att uppfylla men efter de omständigheter vi har tycker jag vi har landat i ett magiskt program, säger Anna Tenfält.

Med mindre än en vecka kvar till starten den 12 augusti samlades under fredagen arrangörer och deltagare för att informera om hur det kraftigt omgjorda evenemanget kommer att se ut.

– Vi hade sett framför 30 till 50 000 som tågar genom hela staden, nu kommer det vara helt annorlunda än en vanlig parad. Man kan snarare förvänta sig något som liknar en olympisk öppningsceremoni, säger Anna Tenfält projektledare för World Pride i Malmö.

Fyra pelare

Pride, konst och kultur, mänskliga rättigheter och sport är vad arrangörerna beskriver som evenemangets fyra pelare. Malmö stad är delaktig i flera delar men har ett särskilt ansvar för sportarrangemanget Eurogames som hålls i samband med World Pride.

– Evenemanget som sådant har ett värde men jag tror frågorna som evenemanget bär med sig  är den stora vinsten, diskussionen om allas lika värde och inkluidering. Att dessa frågor diskuteras i Malmö – det tror jag har ett stort värde, säger Johan Hermansson, fritidsdirektör i Malmö och representant för Malmö stad i World Prides styrgrupp.

Varför är staden så pass engagerat i evenemanget?

– För att vi vill något är det enkla svaret men också för att vi har utmaningar. Att vilja att alla är inkluderade är en sak men att se till att alla faktiskt är det är en annan och vi har en resa att göra.

Efter invigningen torsdagen den 12 augusti pågår World Pride i Malmö och Köpenhamn fram till den 22 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.