Utloppsrör med renat avloppsvatten till Bäljane å. Foto: Erland Björklund/Högskolan Kristianstad / Janerik Henriksson/TT

600 kilo läkemedel i skånska vatten varje år

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Högskolan i Kristianstad har kartlagt läckaget av läkemedel till de skånska vattnen. Resultatet: bara vid de åtta undersökta reningsverken släpps det ut 71 kilo läkemedel varje år.

– Vi använder tusentals ämnen i våra samhällen och de flesta hamnar till slut i avloppsreningsverket. Några av de ämnena vet man nu att de påverkar sötvattenmiljön negativt, säger Erland Björklund, professor i analytisk kemi vid Högskolan Kristianstad som tillsammans med forskarkollegan Ola Svahn har genomfört studien.

De har i studien kartlagt 21 läkemedel och deras förekomst vid åtta reningsverk runt om i Skåne. De största utsläppen sker vid Öresundskusten men även Östersjön och Hanöbukten får sin beskärda del via bland annat Helge å.

Visualisering av den utsläppta mängden läkemedel av 21 läkemedel enligt Läkemedelsverkets lista i olika delar av Skåne. Foto: Illustration: Högskolan Kristianstad

Stort mörkertal

När forskarna gjorde en större beräkning med majoriteten av de skånska reningsverken kunde de se att nästan 600 kilo läkemedel varje år hamnar i skånska vatten. Ett vanligt läkemedel som återfinns i mätningar är Diklofenak som är en vanlig substans i inflammationsdämpande läkemedel och dessutom har visat sig ha negativa effekter på djur och natur.

Läkemedelsförsäljningen har ökat de senaste åren och mörkertalet är sannolikt stort. Enligt studien läcker troligen flera ton skadliga läkemedel ut i sjöar, åar och vattendrag.

Lösningen

Det finns mer eller mindre komplicerade sätt att rena vatten från läkemedel på. Vid Högskolan i Kristianstad har man forskat på hur man kan använda aktivt kol som ett hjälpmedel, en metod som sedan en tid tillbaka används i praktiken i Kristianstad.

Ett annat sätt att förhindra att läkemedlen når hav och sjöar hade enligt Erland Björklund varit att få samhällenas vattensystem att bli recirkulerande.

Ola Svahn, forskare i miljövetenskap med inriktning mot kemisk analys och Erland Björklund, professor i analytisk kemi. Båda vid Högskolan Kristianstad. Foto: Peter Kroon

– Det finns tekniska lösningar idag som skulle förbättra vattenkvaliteten oerhört mycket. Då måste varje region eller område ta reda på var de ska göra sina insatser, säger Erland Björklund.

– Ingen kan säga att det inte finns data längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.