– Det känns som om man skulle börja fila på sin cv, säger Magdalena Kucynska, en av de anställda efter att ha lämnat informationsmötet om neddragningen.
Satsar på radionät
Ericsson kommer nu att flytta delar av resurserna från modemutecklingen till forskning och utveckling inom radionät.
– Nästa vecka kommer representanter från den nya enheten och berättar vilja kompetenser de vill ha, säger Magdalena Kucynska till Sydnytt.
Leder till uppsägningar
Beslutet att lägga ned modemtillverkningen kommer att leda till uppsägningar, enligt koncernchefen Hans Vestberg.
– Ja, det tror jag absolut. Jag måste vara ärlig med det. Det kommer att bli anställda som kommer att få lämna Ericsson i och med det här beslutet. Hur många exakt är svårt att säga, säger Hans Vestberg till TT.
Jobb under övergångsperiod
Enligt företagsledningen är neddragningen en del av den tidigare kommunicerade planen att utvärdera modemverksamheten och dess framtid.
En del av de som berörs av nedskärningen i Lund kommer under en övergångsperiod att jobba med att leverera Ericssons M7450-modem till mobiltelefontillverkare som köpt det.
Finns ett anställningsbehov
Den nya avdelningen, som alltså kommer att ägna sig åt att utveckla olika former av radionät, kommer ha ett anställningsbehov på omkring 500 personer.
Ericsson inleder nu lokala MBL-förhandlingar med fackliga representanter.
Totalt berörs närmare 1600 anställda världen över av Ericssons avveckling av modemverksamheten.
Tuff start för nytt styre
700 jobb försvinner från Ericsson. Sedan tidigare är det känt att 250 arbeten försvinner från Tetra Pak.
Socialdemokraternas Anders Almgren ser ut att vara den som tar över styret i Lund efter valet. Det innebär en tuff start.
– Det är ett hårt besked för alla anställda och deras anhöriga. Vi var många som hoppades på framgångar för Ericssons modemtillverkning eftersom företaget så sent som i våras fick sitt nya radiomodem godkänt för den kinesiska marknaden, säger oppositionsrådet Anders Almgren (S).