Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
750 elsparkcyklar har forslats bort i Malmö senaste veckan. Se bilderna från Frihamnen i Malmö i klippet ovan. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Hundratals beslagtagna elsparkcyklar i Malmö kan skrotas

Uppdaterad
Publicerad

750 elsparkcyklar har beslagtagits av Malmö stad under den senaste veckan. Det kostar företagen 500 kronor att hämta ut en enda cykel. Fordon som är kvar efter en månad skrotas.

Från och med 1 september är det förbjudet att köra och parkera elsparkcyklar på gångbanor. De ska istället parkeras vid angivna platser som kommunen ansvarar för att sätta upp. De bortforslade fordonen står nu på en tomt i Frihamnen i Malmö.

– Om de inte hämtas inom en månad så kommer vi att skrota dem och då blir det en avgift på 500 kronor plus en flyttningskostnad som också är på 500 kronor, då blir det 1000 kronor per elsparkcykel, säger Radivoj Papic, gruppchef för fordonsflyttarna i Malmö.

150 bortforslade cyklar per dag

Senaste veckan har Malmö kommuns fordonsflyttare forslat bort 100-150 elsparkcyklar om dagen. Totalt finns det cirka 6500 elsparkcyklar i Malmö.

– Vi har fått sätta in extra personal eftersom det är så många som står fel så vi hinner inte ta alla som står felparkerade, säger Radivoj Papic.

Voi har hämtat elsparkcyklarna

Det är företagen Tier, Bolt, Voi och Lime som äger cyklarna och de måste betala 500 kronor per fordon för att få ut dem. Voi bekräftar att de under onsdagen hämtade 81 elsparkcyklar från anläggningen, till en kostnad på 40 500 kronor.

– Målet är att situationen på stan ska bli bättre, att se till att det inte finns felparkerade elsparkcyklar, säger Radivoj Papic.

Alexander Liljeblad, Sverigechef på företaget Bolt säger att de planerar att hämta elsparkcyklarna och ska se över sin information till kunderna.

– Givetvis är det väldigt tråkigt, kunderna informeras via vår app, mejl samt pushnotis. Vi har även parkeringsplatser angivna på en karta, vi kommer behöva jobba mer med informationen mot kunderna samt följa utvecklingen av detta närmare, säger han.

Även Lime uppger att de ska hämta alla elsparkcyklar som förts till uppsamlingsplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.