Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Ersättningstrafiken kommer att vara tidtabellslagd. Man ska kunna se var och när man ska gå på bussen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör vid Skånetrafiken. Foto: Gunilla Fritze

60 ersättningsbussar sätts in nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad
Efter förra veckans storbrand i ett godsmagasin nära järnvägen, är det fortfarande tågstopp i Hässleholm. När arbetsveckan börjar på måndag, kommer 60 ersättningsbussar att sättas in av Skånetrafiken– bussar som går enligt tidtabell. Även SJ sätter in ersättningsbussar på sträckan mellan Alvesta och Malmö för resenärer som redan har biljett.

– Vi har jobbat hela helgen för att det ska fungera i morgon. Vi har tidtabellslagt alla ersättningsbussar. Man kommer att kunna läsa i vår app och på vår hemsida var och när bussarna går och hur lång restidsförlängningen blir, säger Linus Eriksson, Skånetrafikens trafikdirektör.

Totalt kommer ett 60-tal ersättningsbussar att transportera resenärer de sträckor där tågen inte går i den skånska kollektivtrafiken.

Den som kommer med tåg från Stockholm kommer också att kunna använda SJ:s biljett på Skånetrafikens tåg och ersättningsbussar.

– Alla som har en SJ-biljett till Alvesta eller Malmö kommer att kunna åka med oss på våra tåg. Vi försöker hjälpa alla att komma hem eller dit de ska, säger Linus Eriksson.

Rekommenderar ombokning

Sedan branden vänder alla X2000-tåg i Alvesta, och på SJ upprepar man den uppmaning man haft ända sedan förra veckan.

– Jag rekommenderar alla att åka en annan väg, en annan dag eller att helt boka av resan, säger presstalesperson Dan Olofsson.

För den som trots allt måste resa mellan Malmö och Stockholm finns, förutom Skånetrafikens tåg och bussar mellan Höör och Alvesta, möjligheten att ta omvägen via Göteborg.

– Vi har dubblerat en del tågsätt för att öka kapaciteten, både mellan Malmö och Göteborg och mellan Göteborg och Stockholm, säger Dan Olofsson.

Han säger att ombokningen är gratis för den som redan har en biljett Malmö-Stockholm.

Buss sätts in Malmö-Alvesta

SJ sätter under måndagen också in ersättningsbussar för sträckan mellan Alvesta och Malmö, men säljer inte nya biljetter för den sträckan.

– De resenärer som har bokade biljetter kommer att få åka med en buss mellan Alvesta och Malmö. Vi säljer inte nya biljetter för den sträckan utan rekommenderar då istället att man reser via Göteborg, säger Dan Olofsson.

Sent på söndagen eller under måndagen väntar SJ besked från Trafikverket om när tågtrafiken kan sätta igång igen. Nu är prognosen lördag.

– I morgon kommer besked från Trafikverket och med lite tur kan de vara klara några dagar tidigare än så, vi hoppas på det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer