• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Till vänster: Patrik Blomberg Book, regissör till filmen ”Düsseldorf, Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– För mig betydde synthen allt, den träffade mig rakt i hjärtat, säger Patrik Blomberg Book, regissör till filmen ”Düsseldorf, Skåne”. Få ett smakprov från filmen i klippet. Foto: Viktoria Blomberg Book/Linnea Romeling

Nostalgitripp: Synthkulturen på Österlen skildras i nya filmen ”Düsseldorf, Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu läggs sista handen vid filmprojektet ”Düsseldorf, Skåne” inspelat på Österlen. Det handlar om synthkulturen på 80-talet och har blivit till tack vare gamla hängivna synthare.

Den som står bakom filmen är den malmöbaserade filmaren Patrik Blomberg Book, som själv var synthare och skaparen av det kultförklarade 80-tals synthbandet ”Ausgang Verboten”.

– För mig betydde synthen allt, den träffade mig rakt i hjärtat, säger Patrik Blomberg Book, regissör.

Filmen ”Düsseldorf, Skåne” är en hyllning till både hans egen ungdomstid och synthkulturen. Den utspelar sig 1986 på Österlen där Fredrik, sångare i synthbandet Vision Moderne, ska ha sin första spelning.

– Det har inte gjorts någon film tidigare om synthare trots att kulturen var så stor, säger han.

Inspelning skedde i augusti 2021 på flera platser på Österlen i bland annat Gärsnäs, Smedstorp och Ystad. Foto: Linnea Romeling

Hängivna synthare

Filmen har blivit av tack vare crowdfunding från hängivna synthare.

– Det började som en crowdfunding där vi gick ut och berättade att vi ville göra en film om synthkulturen. Det visade sig att det finns många gamla synthare som också tyckte att det här var kul, säger Patrik Blomberg Book.

Filmen har premiär senare under 2023 och ett längre reportage går att se i  Kulturprogrammet Sverige.

Synthkulturen:

Synthmusiken fick en bred publik i mitten av 80-talet. Kända band var Kraftwerk, Depeche Mode och New Order. Syntharna klädde sig i svarta kläder och hade osymetriska frisyrer. De som var unga då, minns säkert kriget mellan synthare och hårdrockare där man var tvungen att välja sida.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.