Foto: TT

91-årig kvinna vägras lösa in sedlar

Uppdaterad
Publicerad

En 91-årig kvinna i Kristianstad får inte lösa in de 108.000 hon sparat. Banken vägrade ta emot sedlarna, eftersom kvinnan inte kunde redogöra för varifrån de kommit. Nu ger förvaltningsrätten banken rätt.

Kvinnan sparade först pengarna i byrålådan, eftersom hon inte litade på bankerna. Sedan i ett bankfack.

Sedlarna hade dock gått ut, och när kvinnan fyllt 90 ville hon lösa in dem för att leva lite lyxigare på ålderns höst.

Men eftersom kvinnan inte hade något bevis på varifrån de kom, vägrade banken ta emot sedlarna med hänvisning till Riksbankens föreskrifter.

Kvinnan överklagade

Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Hon skriver att hon inte är kriminell och inte förekommer i brottsregistret. Hon har levt snålt och sparsamt och ville nu lyxa till det lite under sin sista tid i livet.

Kvinnan skriver att hon sålt bil, guld, smycken och kläder. Först tänkte hon ha pengarna till en resa, men när den inte blev av, blev pengarna liggande i byrålådan och senare i bankfacket.

Enligt Riksbanken behöver en person inte ha blivit dömd för ett brott för att inlösen av sedlar ska kunna nekas.

Överklagandet avslås

Banken har flera gånger uppmanat kvinnan att komma in med ett skriftligt intyg om pengarnas ursprung, men så har inte skett.

Förvaltningsrätten har nu tagit beslut i ärendet. Rätten gör ingen annan bedömning än Riksbanken och avslår överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.