Abbas Amini läser en målerilinje på Komvux och hoppas på fast jobb efter examen. Foto: Bernard Mikulic

Abbas utvisas om han inte får ett fast jobb

Publicerad

Abbas Amini har några månader kvar på sin gymnasieutbildning. Därefter har han sex månader på sig att skaffa en fast anställning för att få stanna i Sverige. Annars utvisas han till Afghanistan.

Abbas Amini kom till Sverige 2015. Han fick avslag på att stanna i Sverige tre gånger innan han slutligen, på grund av den så kallade gymnasielagen, fick tillfälligt uppehållstillstånd för att genomföra gymnasiestudier. Han är en av runt 7500 ungdomar som omfattas av den lagen.

– Den här chansen gör att jag kan visa vem jag är. Den hjälper mig att fixa en framtid, säger Abbas Amini.

”För kort tid”

Men framtiden är oviss. För att få stanna i Sverige och få ett permanent uppehållstillstånd kräver Migrationsverket att han inom sex månader efter utbildningens slut kan uppvisa att han har fast anställning eller jobb i två år framöver.

– Det är helt omöjligt att skaffa ett fast jobb inom sex månader, säger han.

Alternativet är utvisning till Afghanistan.

– Jag kommer från Afghanistan men jag har inte växt upp i samhället där och jag har ingen familj där.

Avböjer kommentar

SVT har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), men han avböjer att kommentera. ”Det finns inget arbete som pågår för att ändra regelverket.”, skriver hans pressekreterare i ett mail.

Det här är den så kallade nya gymnasielagen

Under 2018 kunde personer som hade fått avslag på sin ansökan om asyl ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Personerna skulle ha hunnit fylla 18 medan de väntade på beslut för att kunna söka om uppehållstillståndet.

De som uppfyllde kraven fick ett tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader för att studera och har haft möjlighet att förlänga det för att slutföra gymnasiet.

Efter avslutad utbildning har personen sex månader på sig att hitta ett jobb med tillsvidareanställning eller kontrakt på två år.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.