Abdikarim Hassan känner sig som ett offer för ett politiskt spel. Nu ger han för första gången sin bild av turbuelsen i kristianstadspolitiken Foto: SVT/arkiv

Abdikarim Hassan: ”Jag har inte lurat väljarna”

Publicerad

Abdikarim Hassan tycker att han har motarbetats av Vänsterpartiet ända sedan valresultatet kom, där hans personröster gav honom en plats i kommunfullmäktige. Han känner sig övertygad om att han har väljarnas stöd att driva sin egen politik.

I en intervju med SVT Nyheter ger nu Abdikarim Hassan sin version av vad som har hänt under de senaste veckorna.

– Det är en del av ett politiskt spel. Jag kände ett motstånd från Vänsterpartiet direkt efter valet och jag insåg snabbt att det skulle vara svårt att få dem att lyssna på mig.

Abdikarim Hassan har dömts vid sex tillfällen. 2005 dömdes han till sex månaders fängelse för narkotikabrott och 2015 till dagsböter för olovlig körning. Enligt Vänsterpartiets ledning i Kristianstad har han inte berättat om detta.

– Det stämmer inte att jag har försökt dölja mitt förflutna. Det här hände för länge sedan och det har varit allmänt känt genom mitt arbete med ungdomsbrottslighet, hävdar Abdikarim Hassan.

”Jag är oberoende”

Abdikarim Hassan bekräftar att han, som politisk vilde har ingått en valtekniskt samverkan med Sverigedemokraterna, men exakt vad det innebär vill han inte berätta i dag.

– Jag är oberoende och för mig är det avgörande att jag kan driva min politik som bland annat handlar om ungas psykiska ohälsa och att unga och invandrare får riktiga jobb.

– Om något annat parti hade gett mig ett bättre erbjudande, skulle jag lika gärna ha kunnat ingå en valteknisk samverkan med dem.

Gemensamma nämnare med SD

Abdikarim Hassan säger att han inte har någon allians med SD och att han inte har gett dem något löfte om att stödja deras politik.

– Vi erkänner varandras olikheter men det finns också gemensamma nämnare. T.ex. att arbeta mot enklaver med hög kriminalitet. Vi kommer inte lägga några gemensamma förslag utan jag lägger mina förslag som alla kan rösta på.

Har du inte lurat väljarna om de har röstat på Vänsterpartiet och du väljer att samverka med ett helt annat parti som ligger långt från deras politik?

– Nej det tycker jag inte. De röster jag har fått är från personer som vill att jag ska sitta i fullmäktige och många av dem skulle kanske inte ens gått och röstat om jag inte hade sagt åt dem att det är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet