Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Överläkaren har kommit fram till att min klient har svårt att tankereglera, säger advokat Anders Elison inför att dubbelmorden på Malmö Latinskola nu ska tas upp i hovrätten. Hör mer i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

Morden på Malmö latinskola i hovrätten – överläkare kallas som vittne

Uppdaterad
Publicerad

I hovrätten kallar den livstidsdömde 18-åringens advokat in ett nytt expertvittne. En överläkare i psykiatri som, tvärtemot den rättspsykiatriska undersökningen, menar att dubbelmördaren på Malmö latinskola inte kunde kontrollera sina handlingar under dådet.

Överläkaren i psykiatri kontaktade 18-åringens advokat efter tingsrättens livstidsdom. Efter att ha träffat honom i tre timmar är överläkarens utlåtande att dubbelmördaren inte kunde kontrollera sina handlingar.

– Han menar att min klient är så pass sjuk att han inte hade någon direkt kontroll över det han gjorde på skolan, säger försvarsadvokat Anders Elison.

Skoldådet i Malmö

Vill ändra livstidsdomen

Det var den 21 mars som 18-åringen mördade två lärare på Malmö latinskola. Tingsrätten dömde honom i september till livstids fängelse, en dom som försvaret överklagade.

Med sitt nya vittne hoppas försvarsadvokaten att hovrätten istället ska döma honom till vård, alternativt ett tidsbestämt fängelsestraff.

– Överläkaren har kommit fram till att min klient har svårt att tankereglera och han kan inte heller styra det han gör, säger Anders Elison.

Målet beräknas ta tre dagar i hovrätten och förhandlingen inleds under torsdagen.

SVT Nyheter Skåne har sökt åklagaren för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning vad som skedde under dådet på gymnasieskolan Malmö Latinskola under måndagen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet