Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det var stort intresse när rättegången om skolattacken i Eslöv drog igång vid tingsrätten i Lund idag, berättar SVTs reporter Raphaelle Sisask på plats i Lund. Foto: SVT

15-åringen erkänner hatbrottsmotiv i skolattacken

Uppdaterad
Publicerad

Intresset var stort när rättegången vid Lunds tingsrätt om skolattacken i Eslöv startade på torsdagsförmiddagen. Den åtalade 15-åringens advokat inledde med att kalla knivhugget mot läraren för ett vansinnigt dåd. Enligt advokaten erkänner också 15-åringen att han haft ett hatbrottsmotiv.

Åklagaren Pernilla Nilsson menar att knivattacken mot läraren skedde med uppsåt och att motivet bakom var att kränka folkgrupp på grund av ras, hudfärg, trosbekännelse eller sexuell läggning. 

15-åringens advokat Leif Persson hävdar att dådet skedde under påverkan av en allvarlig psykisk störning. 15-åringen medger grov misshandel av läraren och grovt hot mot tjänsteman efter att ha riktat ett vapen mot en polisman.

– Man får berömma polisens tålmodighet, för min klient var beredd att dö. Det här har varit en allvarlig situation för polisen. Trots att polisen flera gånger bett honom att lägga sig ned så har han inte gjort det, säger Leif Persson. 

Stängda dörrar 

På grund av den tilltalades ålder hålls rättegången bakom stängda dörrar. Under tiden yrkandena lästes tittade 15-åringen ner i bordet och det såg ut som att han förde anteckningar. 

Pojken medger ett skadestånd till läraren på 90 000 kronor. Lärarens målsägandebiträde Rickard Lyckander har å sin klients vägnar krävt pojken på 165 000 kronor i skadestånd. 

Knivhöggs med tvåeggad kniv 

Åklagare Pernilla Nilsson betraktar gärningen som ett hatbrott och åtalar alltså 15-åringen för mordförsök på läraren. 

– Brottet har inte fullbordats, dels av tillfälliga omständigheter, säger Pernilla Nilsson. 

Leif Persson säger att hans klient gjort sig skyldig till olaga hot. Däremot inte grovt olaga hot. 

– Han har hotat och burit skrämmande kläder. Men han menar att han inte har riktat kniv och pistol mot dem. Min klient anser inte att det är grovt eftersom han har uppfyllts av ånger och tänkt ”vad håller jag på med? Jag kan inte fortsätta!”, säger Leif Persson. 

Han menar att 15-åringen har använt vapnet på avvisande sätt. Han har snarare gett alla en chans att ge sig iväg och att han har tryckt igång brandlarmet för att kalla räddningstjänsten och polis till skolan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer