Foto: SVT

Äggstockscancer hittas med ultraljud

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor med tumörer i äggstockarna opereras ibland i onödan eftersom det är svårt att förutsäga om tumörerna är elakartade eller godartade.

Med en ny metod baserad på vaginalt ultraljud går det att träffsäkert förutspå cancerrisken.

-Det handlar inte bara om risken för att bli opererad i onödan, utan också om att få veta vem som bör operera och hur operationen bör utföras, säger Lil Valentin, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

I slutet av 1990-talet inledde hon tillsammans med en belgisk kollega forskning kring hur olika typer av äggstocksförändringar ska kunna skiljas från varandra med hjälp av ultraljud.

Tumörerna klassificeras utifrån tio olika egenskaper.

När den metoden förfinats genom användande av en matematisk formel går det att hitta mer än 90 procent av cancerfallen med ultraljud visar den senaste studien, gjord på 4 500 kvinnor i tio olika länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.