Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gul stjärna som judar bar i koncentrationslägren under andra världskriget. Stjärnan tillsammans med andra föremål visas upp på en utställning i Malmö från slutet av maj till och med september. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ägodelar från Förintelsens offer blir utställning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Gula stjärnor, randiga fängelsedräkter och en mörk verklighet. I koncentrationslägret Auschwitz i Polen dog över en miljon människor under andra världskriget. Över 700 av deras ägodelar kommer att visas upp i Malmö i slutet av maj.

En tyngd ligger över Malmömässan när föremålen plockas fram. Slagord från Nazityskland, porträtt på judiska barn och en dyster verklighet om grymhet och död. Det beräknas att över en miljon dog i lägren till följd av nazismen.

De flesta av föremålen från utställningen ligger i lådor men kommer efter invigningen den 26 maj stå på Malmömässan fram till slutet av september. Samlingen har hämtats från hela världen, däribland Auschwitz-muséet i Polen och en del av föremålen kommer även från privata ägare. Flera miljoner besöker koncentrationslägret varje år, men den mörka berättelsen kommer nu till Malmömässan.

– Det är starkt att ta in. Man stannar till och blir stum, säger Fredrik Sieradzki, informatör på Judiska församlingen i Malmö.

Skolbarn väntas besöka utställningen

Koncentrationslägret byggdes i Polen av Nazityskland, dit judar, romer, homosexuella och andra minoriteter skickades då de ansågs vara ”oönskade”.

Utöver att öppna för gemene man i maj, väntas även många skolbarn från Malmö besöka utställningen. Det görs för att påminna om att Förintelsen inte skedde för allt för länge sedan och för att visa vad rasism kan leda till.

– Det är mycket som berör, men när vi visar det som tillhörde barn...det slår dig. Jag personligen blir berörd när jag ser det, säger Luis Ferreiro.

Utställningen turnerar över världen och kommer till Malmö, som dess enda besök i Skandinavien. Utställningen har arrangerats tillsammans med Malmö stad, Region Skåne samt arrangören Nordic Exhibitions.

En fängelsedräkt som de intagna på Auschwitz hade på sig. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer