På onsdagen meddelades att Åhus beachhandboll och beachfotboll 2020 ställs in. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Arkivbild

Åhus Beach 2020 inställt: ”Känns tungt i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Åhus beachhandboll och beachfotboll 2020 ställs in. Det är coronapandemin och risken för smittspridning som stoppar evenemangen.

I år skulle det ha blivit den 24:e upplagan av Åhus beachhandboll. 2015 startade även Åhus beachfotboll  som också ställs in.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det inte tillåtet med folksamlingar över 50 personer. Då myndigheten även uppmanar till begränsat resande ser Åhus Beach inget annat val än att ställa in.

– Vi har levt på hoppet – men vi var tvungna att slänga in handduken nu. Det är tråkigt, mycket tråkigt. Det känns tungt i hjärtat, säger Mats G Jönsson, vd och grundare av Åhus Beach.

Ekonomiskt avbräck

Festivalen, fot- och handbollslagen med samtliga samarbetspartners drabbas ekonomiskt av att evenemangen ställs in.

– Det är 20 000 deltagare som berörs, tusentals familjer – och hela bygden. Stora delar av turistomsättningen i Åhus på sommaren byggs på Åhus beachhandboll och beachfotboll, säger Mats G Jönsson.

Arrangörerna jobbar just nu med att hitta lösningar på eventuella återbetalningar till föreningar. Mats G Jönsson säger att det var ett väntat beslut från deras sida att ställa in evenemangen.

– I mars hamnade vi i en sits då lag och sponsorer slutade anmäla sig. Vi har varit i situationen i två månader och såg inget ljus i tunneln. Samtidigt såg prognosen som kom från Folkhälsomyndigheten mörk ut.

Styrelsen i Åhus Beach blickar nu istället framåt mot sommaren 2021.

– Det vi jobbar med nu är hur vi överlever det här och hur vi kan starta upp 2021. Det blir två tuffa år och väldigt mycket jobb som kommer krävas för att lösa detta, säger Mats G Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.