Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Siv Olsson får ta färdtjänst till grannkommunen får att få sin post. Foto: Victor PandurescuVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åkarpsbor tvingas hämta sin post i Lomma

Uppdaterad
Publicerad

Från början av maj kan närmare 200 hushåll på Harakärrsvägen i Åkarp tvingas hämta sin post i Lomma. Om utdelningsstoppet blir verklighet får de åka över sex kilometer till ett industriområde i grannkommunen.

-  Jag förstår inte, för posten har fungerat i femtio år här och helt plötsligt ska det inte gå, säger 80-åriga Siv Olsson.

För hyresgästerna kom beskedet som en chock när ett brev från Postnord helt plötsligt damp ner i de lådor där de fortfarande får sin post varannan dag. De boende fick det oväntade beskedet att de från och med den sjunde maj kommer att behöva hämta all sin post på Kastanjevägen 24 i Lomma. Bakgrunden är att Postnord nu bytt utdelningsfordon.

– När de kommer till de här adresserna så är det marklägenheter och loftgångar och det är bommar in till området vilket betyder att vi inte kommer till med bilar och elfordon som numera är de utdelningsfordon vi har i området, säger Emma Stéen som är distributionsområdeschef i Malmö för Postnord.

Burlövs bostäder och Postnord är inte överens

Även om hyresgästerna togs på sängen av beslutet om utdelningsstopp så har konflikten mellan Postnord och fastighetsägaren Burlövs bostäder pågått sedan oktober förra året. Postnord vill att fastighetsägaren ska montera någon form av fastighetsboxar eller postlådor i anslutning till områdets parkering dit chaufförerna enkelt kan köra med brev och paket. Burlövs bostäder menar å sin sida att Postnords krav är dyra, saknar lagstöd och inte går att genomföra med kort varsel. Kommer parterna inte överens om en handlingsplan så träder utdelningsstoppet i kraft den sjunde Maj. 

Hyresgäster kommer i kläm

I slutändan blir det områdets hyresgäster som får ta smällen. De som inte har egen bil får räkna med omkring tre timmars resväg fram och tillbaka via kollektivtrafik och för Siv Olsson blir färdtjänst det enda alternativet. Åker hon en gång i veckan kommer det kosta henne omkring 350 kronor i måndaden.

-  Det får ju räcka att jag hämtar posten en gång i veckan i så fall men det är ju en kostnad för mig också, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer