Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren: ”Vittnesmålet är helt avgörande”

Uppdaterad
Publicerad
Åklagaren yrkar på att samtliga inblandade i matchfixningsskandalen ska dömas till fängelse förutom spelaren som har erkänt. Åklagaren yrkar på samhällstjänst för honom.

Onsdagen var den sista rättegångsdagen i den unika rättegången, där en fotbollsspelare har erkänt att han medvetet spelat dåligt för att laget skulle förlora. Det är första gången det händer i Sverige att en spelare erkänner matchfixning.

– Hans vittnesmål är helt avgörande. Det kunde man höra på pläderingen också, advokaten skjuter helt in sig på hans berättelse, säger kammaråklagare Johan Lindmark till SVT Nyheter Skåne.

Han vill att samtliga döms till fängelse förutom den före detta Kristianstads FF-spelaren som har erkänt. Åklagaren yrkar på samhällstjänst för honom eller villkorlig dom.

– Matchfixning är ett stort problem. Det är ett grundskott mot de idrottsliga värdena, sade kammaråklagare Johan Lindmark i sin slutplädering och hänvisade till Brottsförebyggande rådets rapport, som kom häromdagen.

Yrkade på flera års fängelse

Åklagaren Johan Lindmark yrkade på att den 44-årige ”storspelaren” från Växjö bör dömas till minst 3,5 års fängelse. Han är misstänkt för grovt givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång, försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

En Landskronabo är också misstänkt för bland annat utpressning och olaga tvång och enligt åklagaren bör han få minst tre års fängelse. Övriga misstänkta bör enligt åklagaren dömas till mellan sex och åtta månaders fängelse.

Motståndare misstänkte matchfixning

Storspelarna ska ha vunnit flera hundratusentals kronor på läggmatcherna efter att ha satsat på olika spelsajter. Svenska spel stoppade spelet på flera KFF-matcher eftersom man upptäckte misstänkt spelaktivitet.

En Halmiaspelare har tidigare hörts om en misstänkt utvisning i en match mot Kristianstads FF. Halmiaspelaren blev nedslagen under matchen, men uppfattade att det var något konstigt med situationen. Han trodde att det handlade om matchfixning. Åklagaren använde sekvenser från matchen som bevis (se inslaget ovan).

”Bevisningen håller inte”

De misstänktas advokater hänvisade i sina slutpläderingar på brister som finns i bevisningen.

– Bevisningen håller inte och varje tvivel är inte undanröjt. Det räcker inte att bedöma vilken version som är mest sannolik, säger Landskronabons advokat Jonas Carlsson.

Samtidigt menade advokaterna att trovärdigheten är låg i den före detta KFF-spelarens berättelse.

– Det är fler hål i hans version av händelseförloppet än i en schweizerost. Min uppfattning är att hans berättelse är fullständigt värdelös, sade Jonas Carlsson.

Samtliga advokater uppgav i sina slutpläderingar att åtalen ska ogillas och att de misstänkt ska försättas på fri fot.

De två huvudmisstänkta, männen från Växjö och Landskrona, släpptes på fri fot efter rättegången. De har suttit häktade sedan i somras.

Dom i målet kommer 28 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet