Visa alla (2)

Gratis buss för äldre – om du bor i rätt kommun

Publicerad

I knappt hälften av Skånes kommuner får äldre åka buss och tåg gratis. Så länge de undviker de populäraste avgångarna och stannar innanför den egna kommungränsen.

De kommuner som har infört seniorkort märker att de äldre resenärerna har blivit fler ombord på tåg och bussar i Skåne.

– Det är jättebra för vi behöver inte ta bilen till stan utan kan åka buss, säger Gunvor Norén i Helsingborg.

Hon är en av de som fått ett seniorkort av kommunen när hon fyllde 75 år.

Många fördelar

15 av Skånes 33 kommuner har infört gratis buss- och tågresor för de som är äldre.

I vissa kommuner är det en 70-årsgräns för seniorkort, i andra krävs att man har fyllt 75 år. Korten gäller i allmänhet enbart i den egna kommunen och vissa tider på dygnet.

Hjärti Larsson, Helsingborg

– Jag hade önskat att det var gratis hela dagen men det är ändå generöst för vi får åka gratis mellan klockan nio och 15 på dagen och sedan efter klockan 18 på kvällen, säger Hjärti Larsson i Helsingborg.

Bilen får stanna hemma

Det kostar kommunerna en slant att bjuda på seniorkort men det finns samhällsvinster som är svåra att räkna på, som att fler äldre kommer ut och att de låter bilen stanna hemma vid dåligt väder eller när de av andra skäl inte bör ge sig ut i trafiken.

– Detta blir en puff, en uppmuntran att resa på ett sätt som man kanske inte har gjort tidigare och är van vid, säger Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona, som 2017 införde seniorkort för de som fyllt 70 år.

Här finns seniorkort:

Visa

Seniorkort finns i Bjuv (75), Helsingborg (75), Hässleholm (70), Höganäs (75), Hörby (70), Kristianstad (75), Landskrona (70), Lomma (75), Lund (75), Malmö (70), Osby (70), Simrishamn (75), Ystad (75), Ängelholm (75) och Örkelljunga (70).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer