Enligt Socialstyrelsen är tolv procent av de äldre med hemtjänst i Lomma känner sig otrygga med att bo hemma. Det är den högsta siffran i Sverige.
Socialstyrelsen har ställt en frågor till personer över 65 år om hur de upplever omsorgen. Bland annat fick de frågan – hur tryggt eller otryggt känns det att bo hemma med stöd av hemtjänsten?
“Svårt att bedöma”
Fyra procent av alla tillfrågade i Sverige svarade antingen ”ganska otryggt” eller ”mycket otryggt” medan 43 procent svarade ”mycket tryggt”.
– Det är väldigt svårt att bedöma vad som är ett acceptabelt värde eller inte. De allra flesta är nöjda som helhet, det viktiga är att förstå vad som är signifikant för gruppen som inte känner sig trygga, säger Anna Ekendahl till Nyhetsbyrån Siren.
Mår sämre
De senaste åren har fler äldre fått hemtjänst istället för särskilt boende. Många vill bo kvar hemma, enligt Anna Ekendahl.
Socialstyrelsen har i sin utredning sett att en specifik grupp äldre generellt sett mår mycket sämre av att bo kvar hemma och det är personer som går på tunga läkemedel.
– Det ligger nära till hands att vissa personer med stora vård- och omsorgsbehov, som får bo kvar hemma, inte mår så bra och kanske skulle vara i behov av andra insatser, säger Anna Ekendahl.
Skånska kommuner där äldre med hemtjänst är otrygga
Svalöv 9%
Hörby 8%
Höör 7%
Staffanstorp 7%
Tomelilla 7%
Trelleborg7%
Hässleholm 6%
Höganäs 6%
Klippan 6%
Landskrona 6%
Malmö 6%
Perstorp 6%
Burlöv 5%
Helsingborg 5%
Lund 5%
Sjölbo 5%
Ystad 5%
Åstorp 5%
Östra Göinge 5%
Bjuv, Bromölla, Eslöv, Kristianstad, Kävlinge, Osby, Skurup, Vellinge, Örkelljunga ligger på riksgenomsnittet på 4%
Båstad, Simrishamn, Svedala, Ängelholm ligger under riks på 3%