Fem äldre har smittats av covid-19 på Solgården i Klågerup trots att de blivit vaccinerade. Foto: Svedala kommun

Smittade på äldreboende trots vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Fem äldre och två i personalen har smittats av covid-19 på äldreboendet Solgården i Klågerup. Fyra av de fem äldre var fullt vaccinerade sedan i mitten av februari, nu vårdas en av dem på sjukhus.

– Jag är förtvivlad och att det kommer nu är så oväntat, säger Leena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala.

Hon berättar att Solgården inte drabbats tidigare under pandemin. De var tidiga med att stänga för besökare och tidiga med att börja använda full skyddsutrustning, något som de fortfarande gör.

– En av de boende blev sjuk strax före påsk och de andra fyra har blivit sjuka under helgen, säger Leena Berlin Hallrup.

De äldre i Svedala började vaccineras redan i januari och var i mitten av februari fullvaccinerade. Fyra av de fem som nu blivit sjuka hade fått sina båda doser.

Hur kommer det sig att inte alla är vaccinerade?

– I vissa fall  har de kanske precis flyttat in på äldreboendet och i vissa fall handlar det om att de inte vill bli vaccinerade och det kan finnas andra avvägningar eftersom det alltid är en läkarbedömning som avgör, säger Leena Berlin Hallrup.

Just nu pågår smittspårning på Solgården och de som blivit sjuka ges omvårdnad på en egen avdelning. Bara en av de två ut personalen som smittats har blivit vaccinerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.