Foto: Scanpix

Festade för skattepengar – får betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

De Staffanstorpspolitiker och tjänstemän som varit med på fastighetsmässor i Cannes, ska betala tillbaka alla kostnader för alkohol i samband med resorna.

Efter SVT-programmet Uppdrag gransknings avslöjande om ett vidlyftigt alkoholintag i samband med mässresorna som skattebetalarna har fått stå för, inför kommunen nu striktare regler.

– Det är viktigt att regelverket blir tydligt så att ingen inom organisationen behöver tveka om vad som gäller. På så sätt kan misstanken om att skattepengar går till fel saker undanröjas, skriver Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp i ett pressmeddelande.

All alkohol ska betalas tillbaka

Förutom tydligare regler, som bland annat innebär att det inte ska förekomma någon alkohol vid intern representation, ska politikerna som var med på resor till fastighetsmässan, betala samtliga kostnader för alkohol som har uppstått under resorna.

Just nu pågår en oberoende granskning av det som hänt i kommunen.

– Skulle den pågående granskningen visa att det finns inlämnade kvitton som antingen bryter mot vid tiden gällande regelverk, eller vara omotiverade av andra skäl, kommer det att uppmanas till återbetalning, skriver Christian Sonesson.

Huvudinriktning för framtida regelverk kring representation, resor m.m:

1.Tydlig representationspolicy:

– Ingen alkohol vid intern representation.

– Måttfullhet vid extern representation, dock ingen starksprit.

2. Skärpt attesträtt:

– Attesträtten kommer att ändras så att beslutsattestanten alltid blir en överordnad, eller i vissa fall, sidoordnad person.

Ingen delegation nedåt.

3. Resor:

– Vid utlandsresor ska det finnas ett tydligt beslut kring deltagande, samt motiv till vilka som reser.

De nya reglerna gäller för kommunen och dess helägda bolag. Riktlinjerna ska nu antas av kommunfullmäktige, men Christian Sonesson kommer enligt pressmeddelandet redan nu att tillämpa de striktare reglerna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritnotor i Staffanstorp

Mer i ämnet