Vill ge redskap åt unga i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Upprustning och satsning på förorten. Det kräver de så kallade Pantrarna.

Vi möter dem i Lindängen utanför den fritidsgård som startats upp flera gånger, men som också lagts ner. Gänget från Göteborg ska träffa Lindängenbor för att hjälpa dem att själva ta tag i sin situation, för att själva rusta upp sin förort och få bort kriminalitet och sociala problem.

De är inbjudna till Malmö av Tico Andreani som jobbar på Motettens Folkets Hus i Lindängen.

– Det behövs här. Ungarna här måste organisera sig för att få till ett ungdomshus till exempel, säger han.

Behöver redskap

Tidigare har inte något liknande funnits i Malmö

– Killarna här är organiserade som vänner, men inte som förening. Och de har inte de verkytg som behövs, dem som Pantrarna kommer ner och ger dem nu, säger Tico Andreani.

Det var för två år sedan som Pantrarna bildades i Biskopsgården i Göteborg. En fritidsgård skulle stängas vilket rörde upp invånarnas känslor. De organiserade sig och gjorde motstånd, och lyckades.

– Ja absolut. Vi gick till stadsdelsnämnden och krävde våra rättigheter, säger Yassin Ben Salah, strateg i Pantrarna.

Black Power-rörelsen

Namnet och inspirationen kommer från den amerikanska Black Power-rörelsen. På 60-talet grundade Bobby Seale Svarta Pantrarna. Skillnaden i Sverige är att de svenska Pantrarna inte använder våld som metod.

I Lindängen hoppas invånarna på förändring:

– Vi själv går runt som fältgrupp, tar hand om området, fixar gatubelysningen och är förebilder för de unga, säger Hassan Tanji, boende i Lindängen som själv kommer aktivera sig för en lokal Panterförening.

Välbesökta möten

I Malmö höll Göteborgspantrarna förra veckan tre välbesökta möten i olika delar av Malmö. Huvudbudskapet var:

– Alla makt åt folket, och folket är vi. Enkelt, säger Homa Badpa, sekreterare i Pantrarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.