Hör Mathias Osvath berätta om hur alligatorerna bland annat lystrar till sina namn i klippet.

Alligatorer i Ystad ska få oss att förstå dinosaurier

Uppdaterad
Publicerad

I ett nybyggt hus på Ystad djurpark bor sex amerikanska alligatorer. Forskare från Lunds Universitet ska nu undersöka alligatorernas tänkande för att visa på hur tänkandet utvecklats under miljontals år.

– Det är jätteroligt att kunna utöka samarbetet med universitetet och bygga en så här stor och tilltagen anläggning, säger Ystad djurparks zoolog Rasmus Johansson.

Alligatorhuset har byggts upp som ett samarbete mellan Lunds Universitet och djurparken. Funktionen är tudelad – djurparken får en ny attraktion och forskarna får en anläggning där de kan undersöka en av dinosauriernas närmaste släktingar.

– Jag vill att dom ska visa oss vilka dom är på riktigt, sen jämför vi dem med andra djur och då får vi reda på vad som hänt under några hundra miljoner år, säger Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi och forskningsledare för alligatorforskningen.

Tänkandets evolution

Mycket är forskat på alligatorernas fysik men när det gäller tänkandet är desto mindre undersökt.

– Folk tror att det inte pågår så mycket inne i deras huvuden i och med att de är så långsamma i sina rörelser men dom har betydligt mycket mer i huvudet än vad många tror, inklusive forskare, säger Mathias Osvath.

Forskningslaget kommer bland annat att undersöka alligatorernas impulskontroll och minne när allt är färdigställt på djurparken. En sak som man redan kunnat bevisa är att alligatorerna Toke, Bestla, Ivar, Gudrun, Siggi och Kåra i det stora terrariet i Ystad lystrar till sina namn.

– Även om det är en person de aldrig träffat förr så känner de igen sina namn, säger Mathias Osvath.

Följ med in i huset där alligatorerna bor i klippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.