Antalet felparkerade elsparkcycklar minskar i Malmö och Lund. Foto: Sara Almosaibi Jasas

Allt färre felparkerade elsparkcyklar i Skåne

Publicerad

Elsparkcyklar parkerade eller liggandes lite här och var har blivit en vanlig syn. Men antalet felparkerade elsparkcyklar har minskat drastiskt i Malmö och Lund det senaste året. Även i Helsingborg rapporteras det om bättre ordning.

I Malmö forslade parkeringsövervakningen bort 105 elsparkcyklar i september förra året. Sedan dess har antalet minskat för varje månad med sex bortforslade elsparksycklar totalt i februari 2020, enligt Malmö stad.

– I början var detta ett stort problem eftersom det stod elsparkcyklar mitt i korsningar, övergångsställen och på gångbanor. Nu har det blivit bättre för att uthyrningsföretagen har gjort parkeringsförbudområden i apparna, i olika delar av stan, säger Felix, fordonshandläggare i Malmö.

På vissa platser i Malmö och Lund är det förbjudet att parkera cyklar utanför cykelparkeringen. Den som bryter mot förbudet riskerar att få fordonet bortforslat av kommunens parkeringsövervakning. Det gäller såväl vanliga cyklar som elsparkcyklar.

– Detta gör vi för att underlätta för de som exempelvis tömmer sopkorgar och för säkerheten. Det är ju mycket räddningsvägar som blockeras, säger Felix.

Företagen får betala

Även om det inte alltid är uthyrarna som parkerar elsparkcyklarna är det alltid de som blir skyldiga att betala utkvitteringssumman.

Lime, som är ett av uthyrningsföretagen, skriver i ett mejl till SVT att man med vägledning från Malmö och Lund har implementerat över 200 zoner där parkering är förbjuden och över 50 zoner där parkering rekommenderas i deras app.

Uthyrningsföretaget Voi har också i samarbete med kommunerna tagit fram lösningar för att driva på en förbättring av antalet felparkerade elsparkcyklar.

Färre felparkeringar

Även i Lund har antalet bortforslade elsparkcyklar minskat drastiskt. I september 2019 var antalet bortförda elsparkcyklar 22 och i förra månaden bogserade parkeringsövervakningen fem elsparkcyklar, enligt Lunds kommun. I Helsingborg förs ingen statistik, men även där verkar problemen minska.

– Vi ser generellt att det varit bättre ordning bland elsparkcyklarna under höst och vinter, skriver Oscar Grönvall som är trafikchef på Helsingborgs kommun i ett mejl.

Bortforsling av cyklar

Cykelägare som får sin cykel bortforslad kan hämta ut sitt fordon på kommunens uppställningsplats mot en summa.

  • I Malmö är uppställningsplatsen på Ridspögatan 4 och där kostar det 350 kronor att hämta ut sin cykel.
  • I Lund är uppställningsplatsen på Råbyvägen 33 och där kostar det 200 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.