De senaste fem åren har anmälningar om lockpris ökat i Skåne. Det handlar då om anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen mot enskilda mäklare.
– Lockpris innebär att mäklaren medvetet sätter ett avsevärt lägre utgångspris än vad bostaden är värderad till. Ett lockpris är också ett pris som mäklaren vet att säljaren inte kommer att godta, säger Ola Jingryd, programansvarig för Fastighetsförmedlingsprogrammet vid Malmö universitet.
Sprider sig till storstäder
Lockpriser anses framför allt vara ett Stockholmsfenomen. Men de senaste åren har anmälningarna i Skåne alltså ökat från nästan inga alls till ett tiotal per år. Förra året valde 13 privatpersoner att anmäla.
– Det verkar sprida sig till andra storstäder och i Skåne är det så klart Malmö.
Ökning sedan 2014
Till Fastighetsmäklarinspektionen kommer alla de anmälningar som gjorts mot enskilda mäklare. 2019 inkom det 77 anmälningar mot mäklare i Skåne, dock inte enbart för lockpris. Denna siffra kan jämföras med 29 anmälningar 2014.
Av förra årets anmälningar var det 16 fall som ledde till beslut i disciplinnämnden. I ett fall fick en skånsk mäklare sin licens indragen. Andra fall kan leda till varning eller anmärkning.
– Det är svårt att säga vad de ökande anmälningarna beror på – är det så att människor är mer benägna att anmäla eller gör mäklaren ett dåligt jobb? Det kan inte jag svara på, säger Ola Jingryd.
Anmälningarna kommer från både säljare och köpare. Det kan bland annat handla om synpunkter på hur budgivningarna gått till.
Se klippet för att höra Ola Jingryd berätta mer om lockpris och hur fenomenet fungerar
Anmälningar mot mäklare 2019
Blekinge län: 4
Dalarnas län: 12
Gotlands län : 3
Hallands län: 13
Jämtlands län: 7
Jönköpings län: 5
Kalmar län: 9
Kronobergs län: 4
Norrbottens län: 8
Skåne län: 77
Stockholms län: 256
Södermanlands län: 7
Uppsala län: 16
Värmlands län: 12
Västerbottens län: 16
Västernorrlands län: 9
Västmanlands län: 14
Västra Götalands län: 82
Örebro län: 9
Östergötlands län: 20