Allt fler unga spelar på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär två procent av svenskarna, nästan 200 000 personer, har allvarliga problem med spel om pengar, enligt spelberoendes riksförbund.

Bland unga, 18-24-åringar, är andelen betydligt högre. Och det är på nätet spelandet ökar kraftigt.

Tre fjärdedelar av alla som lider av spelberoende spelar på internet. Det började med nätpoker för ett tiotal år sedan. Ett pokerset var 2005 års ”årets julklapp” och det om något vittnar om trenden då. Nu är det framförallt nätkasino och live-betting som är stort.

På internet är det ingen som ser, och det går betydligt snabbare att tjäna – och förlora pengar – än vanliga gamla spelmaskiner.

– Det är just snabbheten som gör nätspelandet så riskabelt, säger Kim Grahn. Hon är ordförande i spelberoendes riksförbund, och själv anhörig till en före detta spelmissbrukare.

– På nätet hinner man inte tänka efter och man kan spela dygnet runt. På sin smartphone på väg hem på tåget, på datorn. 

Framförallt unga blir beroende

Det är till stor del unga personer, framför allt män mellan 18 och 24 år som blir beroende av nätspel. 

– Reklamen med fart och spänning riktar sig till de unga männen, det är uppbyggt för att de ska fastna i det här, säger Kim Grahn.

Spelberoendes riksförbund arbetar med ett självhjälpsprogram där anhöriga och spelberoende samtalar i grupp. Oftast är det anhöriga som tar kontakt med förbundet, när fakturor på sms-lån börjar hopa sig, när pengarna tar slut ovanligt fort, när hyran inte är betald.

– Föräldrarna hjälper oftast till i början. De sanerar ekonomin, hjälper till att betala hyran och hoppas det ska ordna sig. Men när det inte gör det, när de inser att det inte var så lätt som de trodde, hör de av sig till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.