Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För LRF-ordförande Hans Ramel har det blivit allt svårare att beräkna framtida skördar. Priser som snabbt går upp eller ner försvårar arbetet, menar han. Foto: Johan Dernelius/SVT

Dyraste odlingssäsongen hittills – ”Risktagande på en ny nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Vårbruket har precis startat och pressen på att årets skörd ska bli lyckad är ovanligt stor för landets bönder. Höga räntor och skenande priser på gödsel, diesel och el oroar lantbrukarna.

– Det är risktagande på en helt ny nivå, säger Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne.

Under det senaste året har kostnaderna för de svenska lantbrukarna ökat med mellan åtta och tio miljarder, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Nu hoppas Hans Ramel att vädret ska ge bra förutsättningar för en god skörd.

– Vi köper dyr gödsel och dyr diesel för att kunna odla och då gäller det att vi får tillbaka det när vi skördar.

Många utmaningar

Vägen från inköp av utsäde till färdig produkt kan vara lång och snårig. Senaste orosmolnet är ränteläget.

– Vi köper upp vår gödning i förväg som då ska betalas. Sedan dröjer det innan vi får betalt för vår skörd. Då måste vi klara av likviditeten. Man kanske måste ta ett lån och då är räntenivån väldigt hög, säger Hans Ramel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.