Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Altin Selmani från Malmö om hur cancerbeskedet fysiskt och psykiskt påverkade honom. Foto: SVT

Altin i Malmö överlevde sällsynt cancer: ”Krigar fortfarande”

Uppdaterad
Publicerad

Han själv fick beskedet om att han drabbats av lymfom i magsäcken redan som 14-åring. Idag, fem år senare, står han på andra sidan och är friskförklarad från sjukdomen. Nu är Altin Selmani med och arrangerar en fotbollsturnering där intäkterna går till Barncancerfonden.

– Jag minns hur alla lektioner ställdes in och hur alla elever runtomkring mig började gråta. Vissa lärare hade skuldkänslor över hur de hade behandlat mig under min skolgång. De trodde att jag latade mig när det kom till idrotten, när det egentligen visade sig handla om cancern som tog all min energi, säger Altin Selmani.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videohälsningen som Zlatan Ibrahimović skickade när Altin Selmani var sjuk i cancer. Foto: Privat

Familjens viktiga roll

När cancerbeskedet kom fanns det stunder då Altin kände att han ville ge upp. När behandlingarna blev tuffare beskriver han smärtan som outhärdlig och när det var som mörkast fanns familjen vid hans sida dag som natt.

– Jag minns en specifik händelse när jag hade så ont i min kropp och jag hade en extrem frossa. Detta är då ens föräldrars verkliga superkrafter visade sig för mig. Min pappa la sin hand mot min kind när smärtan var som värst och den tryggheten gjorde så att jag på något sätt bara somnade och kunde släppa allt det hemska för en stund.

Hyllar sin bortgångne vän

Altin Selmani är en av initiativtagarna till VI-cupen som blivit en av Sveriges största inomhusturneringar i fotboll. Intäkterna går oavkortat till Barncancerfonden.

Han har också spenderat en stor del av sin tid på att stötta andra cancersjuka ungdomar. En av dessa ungdomarna var Alexander Opazo Fraiman som dog i sjukdomen för tre veckor sedan. I årets upplaga av fotbollsturneringen hedras han bland annat med en tyst minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.