Ambulansföretaget Samariten har nu startat en intern utredning. Foto: SVT

Ambulanspersonal spetsade kollegas kaffe – med urindrivande medicin

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansföretaget Samariten har startat en intern utredning efter att en anställd fått sitt kaffe spetsat med ett kraftfullt läkemedel av kollegor. – Som jag uppfattar det är det ett practical joke som har gått snett, säger Åke Neman, huvudskyddsombud på Samariten.

Kollegorna skulle skämta med en nyanställd i arbetslaget. De spetsade hans kaffe med Furix, ett kraftigt urindrivande läkemedel som normalt ges till patienter med ödem.

Läkemedlet hämmar njurarnas förmåga att återuppta vatten och salt, och skapar på så vis en ökad utsöndring av urin.

Enligt läkemedelsfakta från FASS finns flera risker med Furix. En är att ”reaktionstiden förändras i sådan utsträckning att man inte på säkert sätt kan framföra motorfordon”.

”Väldigt allvarligt”

Samariten, som kör ambulans åt Region Skåne i stora delar av länet, har nu startat en utredning av händelsen.

– Incidenten är väldigt, väldigt allvarlig. Det är ingenting som vi står bakom, varken som organisation, vårdgivare eller vårdinstans, säger Samaritens regionchef Lucas Johansson.

Enligt uppgift till SVT ska den drabbade ambulansanställde blivit så kissnödig  att ambulansen fått stanna flera gånger för att han skulle uträtta sina behov. Något som förnekas av regionchefen.

– Vi är väldigt trygga med att så inte har skett, säger Lucas Johansson.

Men det här ska informerats när två arbetslag hade en överlämning. Då skulle det ha varit så att han behövt stanna ambulansen tre gånger?

– Du har den informationen. Jag har ingen sådan information från dem som varit berörda på plats, om att det skulle ha inträffat, svarar Lucas Johansson.

”Roa och förnöja”

De anställda som spetsade kaffet har inte tagits ur tjänst.

– Det gjordes utan några elaka baktankar, utan det gjordes som något som skulle roa och förnöja. Men i efterhand med facit i hand har det inte blivit så, säger Lucas Johansson.

Huvudskyddsombudet Åke Neman vid Samariten har i veckan informerats om händelsen.

– Det är klart att vi inte kan ställa oss bakom ett practical joke som får såna här konsekvenser. Det är något som kanske passat på en personalfest eller liknande, men inte i tjänst, säger Åke Neman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.