Över 300 regionanställda samt ett stort antal konsulter arbetar med att färdigställa SDV i Region Skåne. I februari strax innan pandemin bröt ut, samlades medarbetarna för två veckors presentationer av systemets olika delprojekt. Under våren har många arbetsmöten skett digitalt för att undvika smittspridning. Foto: Region Skåne

Amerikanskt journalsystem ska förnya den skånska vården

Uppdaterad
Publicerad

Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) beskrivs av Region Skåne som ”det mest omfattande förnyelsearbetet i Region Skånes historia”. Avtalet mellan regionen och det amerikanska bolaget Cerner värderas till nästan 5 miljarder kronor.

Redan hösten 2014 inledde Region Skåne ett samarbete med Region Stockholm och Västra Götalandsregionen för att göra en gemensam upphandling av en sammanhållen digital vårdmiljö.

Men efter ett beslut i regionstyrelsen i oktober 2016 lämnade Skåne samarbetet och bestämde sig för att gå vidare med en upphandling på egen hand eftersom man ansåg att de tre regionerna hade olika behov och förutsättningar.

Satsade på amerikanskt system

I september 2017 beslutade Region Skåne att anta ett anbud från det amerikanska bolaget Cerner, specialiserat på IT- och datasystem inom sjukvården.

Ett avtal mellan Region Skåne och Cerner signerades av bolagets direktör Randy Simms den 26 juli 2017. Drygt sju månader senare, torsdagen den 5 april 2018, skrev Skånes regiondirektör Alf Jönsson under avtalet i London.

Ett av landets största IT-projekt

Region Skåne är Cerners första kund i Sverige som köpt in bolagets vårdinformationssystem.

SDV beskrivs av regionen som ett av Sveriges största digitala projekt någonsin. När systemet är infört ska de separata journalsystemen inom primär- och slutenvården vara ersatta av ett enda system med en inloggning, en journal och en läkemedelslista.

Berör hela Skånes befolkning

Systemet ska bland annat bestå av patienternas journalinformation samt plattformar för uppkoppling av medicinteknisk utrustning och sammankoppling av olika IT-system, kommunikation med invånarna och arbete med befolkningsdata.

På det här sättet ska hela patientens ”resa” genom vården kunna följas i systemet.

SDV kommer att hantera uppgifter för Skånes cirka 1,4 miljoner invånare samt användas av upp till ungefär 30 000 användare som arbetar inom Region Skåne.

Källor: Region Skåne, Capire Consulting AB:s granskning av SDV, Upphandlingen av SDV

På pappret uppgår det maximala avtalsvärdet inklusive optioner och konsultavtal för SDV till 3,861 miljarder kronor. Med moms ligger det maximala avtalsvärdet på 4,826 miljarder, enligt Region Skåne. (Regionen är undantagen från momskostnader generellt och får dock tillbaka pålagd moms genom en särskild ersättning från staten.)

Enligt regionens ekonomidirektör har Region Skåne hittills betalat fakturor till Cerner på 314 miljoner kronor inklusive moms under perioden som sträcker sig från september 2018 till mars 2020.

Den interna kostnaden för projektmedarbetare som jobbat med SDV har uppgått till 25 miljoner kronor under 2018, 120 miljoner under 2019 och 30 miljoner under de tre första månaderna av 2020. Därutöver tillkommer kostnader för externa konsulter som uppgick till 100 miljoner kronor exklusive moms under 2019.

Källa: Region Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet