Ändrat krav om praktik från socialen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer socialbidragstagare över 25 år i Landskrona inte längre tvingas ut på praktik på samma sätt som tidigare. Kravet på obligatorisk motprestation tas nu bort i kommunen, detta efter kritik från Socialstyrelsen.

-Nu kommer individuella bedömningar stå i fokus. Om man kan visa att man sköter sitt jobbsökande på egen hand och inte har några problem med det så ska man inte tvingas ut på praktik, säger Carina Jording, chef på kommunens enhet för försörjningsstöd till Sydnytt.

Men kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg tolkar det inte som att kommunen har backat.

”Vår målsättning är fortfarande att man inte passivt ska uppbära ekonomiskt bistånd.”

Tidigare har alla tvingats ut på praktik oavsett hur den personliga situationen sett ut.

-Enligt lag så kan de som är under 25 år fortsatt anvisas någon form av aktivitet eller kompetenshöjande åtgärd utan att det föreligger något särskilt skäl, medan det måste finnas en särskild anledning till att skicka ut någon på praktik som är över 25 år, förklarar Carina Jording.

De särskilda skälen kan exempelvis vara att en person är i behov av språkundervisning, har varit borta från arbetsmarknaden under en längre period eller helt saknar arbetslivserfarenhet.

Socialstyrelsen har under en längre tid varit kritiska till Landskrona kommuns tidigare krav på 30 timmars obligatoriska praktik eller utbildning i veckan för samtliga arbetsföra personer med socialbidrag. Det socialstyrelsen särskilt varit frågandes till är hur kommunen kan veta att alla bidragstagare är i behov av just 30 timmars praktik i veckan, något som alltså enligt lag ska bedömas individuellt.

Och förutom att tydligare individuella bedömningar nu ska göras så har bidragstagarna nu även möjligheten att överklaga ett beslut om att skickas ut på praktik, vilket inte varit möjligt tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.