Genom att få blindtesta olika dofter mäts Andreas Bahmans återhämtning. I klippet hör du honom berätta om hur det varit att vara utan luktsinne – och ser när han lukttränar på sjukhuset.

Så tränar Andreas, 18, upp sitt luktsinne efter corona

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Andreas Bahman är en av många som förlorat sitt luktsinne efter att ha drabbats av covid-19. Men med hjälp av luktträning hemma och på Skånes universitetssjukhus har han sakteliga börjat kunna känna dofter igen.

Det var just att han inte kunde känna dofter som gjorde att han åkte och testade sig i oktober förra året. Men trots att viruset gav med sig fick Andreas Bahman inte tillbaka sitt lukt- och smaksinne.

– Rosor luktar urin och jag spydde senast jag borstade tänderna för jag klarar inte mintsmaken, berättar han.

Övat hemma

Han är en av många som sökt sig till Skånes universitetssjukhus, Sus, för att få hjälp att återfå sitt luktsinne efter covid-19. Och efter några månaders träning börjar han se resultat.

– När jag kom hit så kände jag nästan ingen lukt alls men i och med att jag började känna lite så blev jag motiverad. Det är nästan som matte och träna hjärnan, det är nästan samma sak.

Flera månader

– Man brukar säga att man kan se en trettio till fyrtio procents läkning med luktträningen, säger Charlotte Cervin-Hoberg, biomedicinsk analytiker på Sus i Lund, som är en av de ansvariga för luktträningen.

Hon säger att man behöver träna ihållande och göra det med struktur för att få några resultat.

– Man behöver träna ett par månader och så får man acceptera att det kanske inte blir som innan. Men man har åtminstone jobbat upp det lite.

Se Andreas Bahman luktträna och hör honom berätta om att förlora luktsinnet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.