Två män döms för lägenhetsbrand i maj. Arkivbild.

Anlitade anställd för att tända eld på exflickväns lägenhet

Publicerad

I slutet på maj bröt en brand ut i ett hus på Lorensborg i Malmö. Polisen misstänkte att branden var anlagd och grep snart två misstänkta. På fredagen dömdes båda männen till fängelse för mordbrand.

När räddningstjänsten kom till platsen fann de en hög med kläder som brann i en lägenhet. De hittade en plastflaska på platsen, som efter analys visade sig ha innehållit bensin. Man hittade även spår av bensin på lägenhetsdörren.

En timme efter branden gjordes en husrannsakan hos en 39-årig man. Där påträffades en yngre man med brännskador på kroppen. Han greps av polisen. 39-åringen greps senare på sin arbetsplats.

I lägenheten som brunnit bodde en kvinna som under flera år varit tillsammans med 39-åringen. Hon hade tidigare under våren velat göra slut, men det ville inte han. Hon polisanmälde då honom för misshandel som ha skett under deras förhållande.

Trodde hon var utsatt för mordförsök

Kvinnan befann sig inte i lägenheten när det började brinna och när hon hörde att det brunnit i hennes lägenhet trodde hon att hennes ex försökt mörda henne.

Den yngre mannen erkände i förhör att det var han som tänt eld på lägenheten. Han berättade att han fått en flaska, några tändstickor och instruktioner från 39-åringen, som väntade i en bil medan han tände eld på lägenheten åt honom, genom att hälla bensinen genom brevinkastet.

Han säger att han gjort detta i utbyte mot att 39-åringen skulle hjälpa honom att få arbetstillstånd så att han kunde stanna i Sverige, då han nyligen fått avslag på sin asylansökan. Han var anställd hos 39-åringen.

”Utsatt för en komplott”

39-åringen hävdar att han inte hade någonting med branden att göra, utan att han är utsatt för en komplott.

Tingsrätten bedömer den yngre mannens uppgifter som mer tillförlitliga och framhåller även att han inte har något att vinna på att peka ut 39-åringen.

Den yngre mannen döms nu till ett år och tre månaders fängelse för mordbrand. Han ska även utvisas. 39-åringen döms för misshandel och mordbrand. Han får tre och ett halvt års fängelse. De ska även gemensamt betala skadestånd på 29 400 kronor till kvinnan. 39-åringen ska betala ytterligare 17 600 kronor till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer