Ann Heberlein. Foto: Janne Danielsson/SVT

Ann Heberlein tänker kandidera för Moderaterna i riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Debattören, författaren och teologie doktor Ann Heberlein från Lund tänker kandidera för Moderaterna i riksdagsvalet. Hon kommer att fokusera på frågor om psykiatri, sexuella övergrepp och rättspolitiska frågor.

Det är en växande oro för ett splittrat samhälle som väckt Ann Heberleins politiska engagemang. Efter att ha disputerat i etik vid Lunds universitet 2005 kring fenomenet förlåtelse har hon skrivit flertalet böcker, texter och krönikor och uppträtt i många mediala sammanhang. Nu väljer hon att ta steget in i politiken.

– Vi måste försvara vår frihet, våra rättigheter och möjligheter att lyfta varje individ möjlighet till att bidra till det gemensamma goda, säger Ann Heberlein som ställer sig emot ett bidragssystem som hon anser gör människor passiva.

– Det är min skyldighet att engagera mig. Jag vill att våra barn ska få växa upp i ett tryggt land som uppmuntrar till frihet.

Var medlem i Fi

Under en intervju med tidningen Fokus inför valet 2014 placerade hon sig vänster på den politiska skalan och blev då medlem i Feministiskt Initiativ, Fi.

– Jag tyckte att Fi var ett intressant initiativ som samlade många olika politiska krafter. Tyvärr så sprack samarbetet ganska snabbt. Jag tänkte från början att det kunde bli en god kraft och till en början samlades både liberala och vänsterfeminister i partiet. På senare tid har Fi tappat greppet ideologiskt, till förmån för identitetspolitiken, och de saknar intresse för ekonomiska frågor såsom inkomster och utgifter.

”Viktigt att man respekterar svensk lag och rätt”

Hon har funderat under en längre tid på att ge sig in i politiken på riktigt. Efter att noggrant redogjort för vad det finns för grundläggande värderingar hos de olika partierna och läst igenom samtliga partiprogram fastnade hon för Moderaterna. Det var efter en lunch med Carl Johan Sonesson, regionråd för Moderaterna i Skåne, för ett par veckor sedan som hon till slut bestämde sig för att bli medlem i partiet.

– Jag känner Johan sedan ett par år och vi pratade mycket om deras politiska plattform. Jag ville få bekräftat att den bild jag fått av partiet efter att ha läst igenom programmet, hemsidor och annan information stämde överens med hans uppfattning, säger Ann Heberlein. 

På frågor om vilka politiska frågor hon kommer fokusera på är svaret tydligt.

– Jag har som forskare ägnat mig en hel del åt vikten av straff, vilket innebär rättspolitiska frågor. Personligen så brinner jag om frågor om sexuella övergrepp och den svenska psykiatrin. Jag tror vidare att ödesfrågan i Sverige i dag handlar om integrationen. Jag vill att så många människor som möjligt är med och bidrar till det gemensamma goda, samtidigt är det är viktigt att man respekterar svensk lag och rätt. Jag tycker också att det är viktigt att man pratar om ekonomi och värderingar, säger Ann Heberlein som nu ser fram emot politikerveckan i Almedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.