Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Anna” är kränkt och chockerad över busschaufförens beteende. Foto: Firas Razak

Anna blev inlåst på bussen och rasistiskt påhoppad

Uppdaterad
Publicerad

Först utskälld av busschauffören, sedan instängd i bussen och till slut utsatt för ett rasistiskt påhopp. Bussresenären ”Anna” fick en mardrömsresa med Skånetrafiken. Händelsen är polisanmäld och nu har trafikföretaget Nobina tagit föraren ur tjänst och inlett en internutredning.

Det började med att chauffören inför alla resenärer på stadsbuss linje två högljutt påstod att Anna aldrig betalar bussbiljett. Något som inte stämmer enligt Anna. När hon till slut var ensam resenär kvar i bussen så vägrade föraren släppa ut henne.

Anna blev antastad på stadsbussen linje två. Foto: Johanna Olofsson

– Till slut, när jag väl fick kliva av bussen, så kallade han mig för ”jävla neger”. Det kändes fruktansvärt, kränkande, chockerande och väldigt obehagligt, säger Anna.

”Helt oacceptabelt”

Skånetrafikens presschef Mattias Hennius ser mycket allvarligt på händelsen.

– Oavsett vad hon blev kallad för så tar vi helt avstånd från alltihop. Det är helt oacceptabelt.

Mattias Hennius är presschef på Skånetrafiken Foto: Johanna Olofsson

Händelsen fångad på film

Anna filmade delar av händelsen med sin mobilkamera och har nu gjort en anmälan till både polisen och till Skånetrafiken, som i sin tur bollat vidare till Nobina som ansvarar för busschaufförens anställning.

Nobina har nu pratat med Anna och tittat på övervakningsfilmen från bussen. Övervakningsfilmen saknar ljud, men Nobina bedömer händelsen som mycket allvarlig, har tagit föraren ur tjänst och påbörjat en internutredning.

David Erixon är kommunikationschef på Nobina. Foto: Nobina

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta det som kvinnan har berättat för oss och det som det filmade materialet från bussen bekräftar, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

– Jag kommer inte att resonera kring vad föraren tycker eller känner. Det som har beskrivits och som kvinnan har upplevt är oacceptabelt. Och sedan får vi se vad det här får för konsekvenser för föraren.

Anna heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer