Ännu inget åtal för skållade grisar

Uppdaterad
Publicerad

Mer än ett år efter att två grisar skållades levande på Scans slakteri i Kristianstad har fortfarande ingen åtalats men utredningen går nu in i sitt slutskede.

– Min inriktning är nu en företagsbot, säger åklagaren Lars Magnusson.

Inledningsvis omfattade utredningen även enskilda personer på slakteriet, som kunde ha gjort sig skyldiga till oaktsamhet. Men eftersom straffet endast kan röra sig om böter, så väcker inte åklagaren åtal. I stället inriktar han sig på Scans ansvar som företag.

– En företagsbot kan röra sig om ett par hundra tusen kronor, säger Lars Magnusson till Sydnytt.

Men det är inte enbart på slakteriet i Kristianstad som grisar har skållats levande till döds. Samma sak hände på ytterligare tre slakterier i fjol, visar dokument från Livsmedelsverket. En uppdriven arbetstakt kan vara orsaken till olyckorna.

Veterinären Christer Lindberg upptäckte två grisar som vaknade i skållkaret. Till Sveriges Radio Ekot säger Lindberg:

– Det är nog lätt att förstå att kokt levande är nog inte det man vill uppleva.

I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen – och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.

– Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen.

Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats.

Hugosson har inga ursäkter men säger sig vara övertygade om att det är effektiviseringar och högt tempo som ligger bakom olycksfallen.

Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

Informationsdirektören på Scan, Margaretha Thorgren, uppger att effektivitet aldrig får innebära en försämrad djuromsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.