Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare, letar efter en anononym donator. Foto: Alzheimerfonden

Anonym donator skickade pengar till Alzheimerfonden – kan makuleras

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av december damp ett blått, vadderat kuvert ner hos Alzheimerfonden. Kuvertet var poststämplat i Malmö och inuti låg en stor summa pengar. Och ett brev.

– I brevet beskrev givaren att pengarna hade blivit kvarglömda i madrassen och nu ville släktingarna att de skulle gå till alzheimersforskning, berättar Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare.

– Den som hade haft pengarna ville inte ha dem på banken för det blev ingen ränta. Möjligen har personen drabbats av alzheimers själv, det vet jag inte.

Hur stor summa det handlar om vill hon inte berätta, men pengarna bestod av gamla 500 kronorssedlar som måste lösas in hos Riksbanken för att kunna användas. Men där blev det stopp.

Obrukbara utan avsändare

– Riksbanken har rätt att lösa in ogiltiga sedlar. Men vi följer lagen om penningtvätt, så när man skickar in en ansökan måste man fylla i varifrån pengarna kommer och varför man inte har använt dem när de var giltiga, säger Susanne Meyer, pressekreterare på Sveriges Riksbank.

Nu gäller det alltså för Alzheimerfonden att luska ut vem som skickat kuvertet. Utan avsändare är kontanterna oanvändbara.

– Jag behöver bara lämna namnet så är allting klart, säger Liselotte Jansson.

Den enda ledtråd som finns är poststämpeln från Malmö.

– De kan kontakta mig! Det är ju otroligt generöst och vi blev väldigt glada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.