Foto: TT

Anonyma jobbansökningar till Malmö stad

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad ska på försök avidentifiera alla jobbansökningar. Ålder, kön och namn ska vara dolt i CV:t. Målet är att alltid rekrytera den som är mest kompetent och lämpad för jobbet.

– Malmö stad ska vara en öppen och välkomnande arbetsgivare och en förebild när det gäller att rekrytera. Alla som vill söka sig hit ska känna att deras ansökningar blir bedömda på likvärdiga och sakliga grunder, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Effekten, enligt kommunen, blir att  man inte riskerar att utesluta arbetssökande på fel grunder. Först ut är stadsbyggnadskontoret och serviceförvaltningen, där försöket ska pågå fram till september och sedan utvärderas under hösten.

IT-systemet döljer uppgifter

Malmö stads IT-system ska automatiskt dölja de registrerade personuppgifterna som namn, ålder, kön och adress i den sökandes CV.

– Stadens personal ska ha bred kompetens med olika erfarenheter, livssituation och färdigheter och jag hoppas att den här modellen hjälper oss att uppfylla det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Roko Kursar (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att i Malmö ska en persons meriter och karriär grunda sig i individuell kapacitet och inte på ursprung.

– Att ditt namn, kön, ålder eller var du bor, ska få avgöra om du får ett jobb är helt oacceptabelt. Det är oerhört viktigt att vi som största arbetsgivare i Malmö ligger i framkant och testar oss fram för att göra allt vi kan för att minska diskrimineringen på arbetsmarknaden, säger Roko Kursar (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.