Harakärrsgården i Åkarp, Burlövs kommun, ska specialgranskas av Inspektionen för vård av omsorg efter de många dödsfallen i covid-19. Foto: Gunilla Fritze

Personal på coronadrabbade Harakärrsgården: ”Vi är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

De som arbetar på Harakärrsgården i Åkarp har inte fått berätta för utomstående att det finns covid-19 på boendet och att brukare har dött. Det säger en anställd som vill vara anonym. Andra berättar om sin rädsla för att själva bli smittade och att det finns brist på skyddsutrustning på boendet.

När det blev känt att det finns coronasmitta på Harakärrsgården i Åkarp i Burlövs kommun spred sig en oro bland en del av de anställda. Enligt uppgifter till SVT har fyra coronasmittade boende avlidit.

Några av dem har tagit kontakt med SVT Nyheter Skåne och, oberoende av varandra, har de berättat om sin oro för att själva bli smittade. De säger att det saknas skyddsutrustning.

– Vi är måna om vår personal och vi liksom andra kommuner fyller på våra lager av skyddsutrustning. I början av pandemin var det svårt att få fram visir, handsprit, rockar och skyddshandskar men i nuläget finns det ingen akut brist, säger Lars-Åke Ståhl, kommundirektör i Burlöv.

Handskar räcker bara några dagar

Han tillägger dock att det finns en vara som börjar ta slut.

– Vi  kan få en brist på skyddshandskar om några dagar, säger Lars-Åke Ståhl.

Det låter allvarligt om ni inte har skyddshandskar till personalen?

– För det akuta läget har vi skyddshandskar och vi driver verksamheten vidare med de handskar vi har men om tre, fyra dagar kan det bli en brist om det ökar, säger Lars-Åke Ståhl.

Kommunen har fått besked om att de kan vända sig till länsstyrelsen om handskarna helt tar slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.