Antistresshormon möjlig cancermarkör

Uppdaterad
Publicerad

En koppling mellan ett stressreglerande hormon och ökad risk för bröstcancer har nu påvisats av Lundaforskare.

– Kopplingen till immunförsvaret får oss att tro att det även har betydelse för andra typer av cancer, säger onkologiprofessor Mattias Belting.

Den nya studien visar att det finns ett statistiskt samband mellan en låg nivå av ett antistresshormon och en ökad risk för kvinnor att utveckla bröstcancer.

– Det är ett av det starkaste samband man någonsin har beskrivit vad gäller nivån av en markör i blodet och framtida cancerrisk, säger Mattias Belting.

Hoppas kunna utveckla en markör

Tidigare har det saknats direkta biologiska förklaringsmodeller till eventuella samband mellan stress och cancerrisk.

– Tillsammans med tidigare djurstudier och vår studie på människor lägger vi faktiskt fram en möjlig förklaring ett sådant samband. Nu hoppas vi utveckla en markör utifrån det här fyndet och kunna identifiera kvinnor som har en ökad risk, där man då bör ge behandling i form av livsstilsåtgärder, säger Belting.

Vill titta på hormonets roll

Djurstudier har visat att hormonet dels kan förstärka immunförsvarets aktivitet mot cancerceller och dels ha en direkt tumörhämmande effekt.

– Vi vill även titta på hormonets roll vid andra cancersjukdomar, säger Mattias Belting.

Fakta: Stärker immunförsvaret

Antistresshormonet enkephalin är ett i blodet fritt cirkulerande hormonämne med smärt- och ångestdämpande egenskaper. Hormonet förstärker även immunförsvaret.

Lundaforskarnas studie visar att bland kvinnor med den lägsta nivån av antistresshormonet var det en tre- till femfaldigt högre risk att drabbas av bröstcancer jämfört med kvinnor med högst värden av hormonet.

Det rör sig om ett statistisk samband. Det återstår att konstatera ett orsakssamband mellan en låg nivå av hormonet och en direkt effekt på tumörutveckling.

Studien visade även att kvinnor med hög självupplevd stress hade en lägre nivå av hormonet i blodet. Ärftliga faktorer kan också ligga bakom en lägre nivå av hormonet i blodet.

Undersökningen är gjord på blodprov från drygt 1 900 kvinnor i Malmö. En efterföljande kontrollstudie i en grupp på 1 500 kvinnor stärkte studiens resultat.

Studien har publicerats tidskriften Journal of Clinical Oncology.

Källa: Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.