Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar redaktionschefen Christian Mattsson om sitt favoritord ”dvärgsnätsglinder”. Foto: SVT

Äntligen är Svenska Akademiens ordbok klar: ”Känns speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Sista ordet i sista volymen av Svenska Akademiens ordbok, SAOB är ”öxla”.

– Det känns speciellt att få vara med att slutföra ett projekt som pågått så länge, säger redaktionschefen Christian Mattsson.

Redaktionen som arbetar med SAOB huserar i en villa i centrala Lund. På hyllmeter efter hyllmeter finns allt från biblar som är hundratals år gamla till moderna romaner. Tusentals språkexempel används för att förklara och definiera ord i det svenska språket, från Gustav Vasas tid fram till idag.

1883 började arbetet med bokstaven a, i december i år släpps den sista volymen som innehåller ord som börjar på ä och ö. Att man gått i alfabetisk ordning gör att det tidiga innehållet nu är föråldrat.

Nya ord ska läggas till

Letar man till exempel efter ord som dator eller allergi hittar man dem idag inte i SAOB, det är helt enkelt ord som inte fanns när de tidiga volymerna skrevs. Arbetet med att lägga till nya ord är nu i gång.

– Vi ska också gå igenom äldre artiklar som har blivit föråldrade, säger redaktionschefen Christian Mattsson.

Ord som anses omoderna eller olämpliga uppdateras med sin nutida betydelse, men tidigare språkprov kommer finnas kvar.

– Ordboken är ett sätt att beskriva svenska språkets utveckling och vår kulturella historia, säger Christian Mattsson.

I videon ovan berättar redaktionschefen Christian Mattsson bland annat om ett av sitt favoritord och förklaringen till ordet ”öxla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.