– Stäng äventyrsbadet nu! Risken är stor att en farlig olycka inträffar, säger ingenjören Björn Uddvik som dömde ut badet för fyra år sedan.
– Betongklumpen var sylvass. Hade den träffat någon så hade det varit livsfarligt, säger Zakaria El Falou, badvärd och skyddsombud på Aqvakul i Malmö.
Aqvakuls äventyrsdel byggdes så sent som 1988, men är det stora problembarnet.
– Det händer tyvärr ganska ofta att vi blir kontaktade av nya anläggningar som redan får problem. Kommunernas kunskap om betong är bristfällig, menar Kristian Tammo på Betonginstitutet i Lund.
Både Betonginstitutet och Björn Uddvik blev förvånade över utredningen som de gjorde av Aqvakul för fyra år sedan.
Badet var på väg att rasa, 18 av 20 betongprover visade mycket höga salthalter.
Betongen släppte igenom vatten, armeringen rostade och betongen sprängdes.
– Det var också för höga kloridhalter i pelarna, som bär upp allt, tillägger Björn Uddvik.
Enligt svensk lag måste säkerhetsfaktorerna uppfyllas på belastning och material för att en verksamhet ska få fortsätta.
Uddvik menar att Malmö stad bryter mot lagen:
– De är inte nere på ett, men de är under de krav man ställer på säkerheten. Ett lagbrott, säger han.
Då för fyra år sedan stängdes Aqvakul under lång tid. Simklubbar förlorade många medlemmar, ett tapp som de lider av fortfarande.
– Ett jätteproblem. Om Aqvakul måste stängas i förtid blir det katastrofalt igen, vi har ingenstans att ta vägen, säger simklubben RAN:s A-tränare Gunnar Wismar.
Badet renoverades för 60 miljoner kronor.
– Nu börjar det närma sig gränsen för hur mycket skattepengar vi kan lägga på ett bad som ändå inte ska vara kvar, säger Frida Trollmyr (s), ordförande i fritidsnämnden i Malmö stad.
Enligt henne är badet idag ingen säkerhetsrisk.
– Vi måste lita på experterna som kontrollerar badet. Och vi håller tummarna för att Aqvakul håller tills nya badet är klart om några år.
Björn Uddvik gav Aqvakul en livslängd på 3-5 år. Det var 2007.
– Tidsfristen löper snart ut. Och egentligen ... när det börjar rasa ner betongklumpar, då var väl den tidsfristen vi gav för generös. Stäng nu, säger Björn Uddvik.