Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under Malmöfestivalen pågår en ljudföreställning om varvstiden i staden, där deltagarna får vandra runt i området. Pjäsen baseras på arbetarnas berättelser. Foto: Arkivbild, Knut Bonde/SVT

Arbetarnas berättelser från varvet blir ljudföreställning

Uppdaterad
Publicerad

Varvet, arbetet och Kockumskranen var länge en symbol för ett ständigt förändrande Malmö. Epoken uppmärksammas nu i en ljudföreställning under Malmöfestivalen, där deltagarna får vandra runt i området för att bildsätta perioden för sig själva.

– Det är ganska lätt att röra sig i en stad och inte reflektera över vad som varit där innan, säger regissören och manusförfattaren Robin N Spegel.

På vandringen runt om på Dockan visar Robin upp de olika byggnaderna som hade funktioner i varvet, samt de områden som gjorts om till innergårdar. Det här är scenen för den ljudföreställning hon skrivit.

– Det är en liten annorlunda teaterform att man ska gå en liten promenad i staden, säger regissören och manusförfattaren Robin N Spegel.

Bygger på arbetarnas berättelser

Ljudvandringen är en pjäs som handlar om ett möte mellan en journalist och en gammal varvsarbetare. Föreställningen kom till i syfte att bevara arbetarhistorien i Malmö och mycket av underlaget kommer från deras egna berättelser.

– Det var väldigt hårt arbetsklimat. Det var en som berättade om en dödsolycka och att de rullade kuddar av asbest och sov på, säger Robin N Spegel.

Kockumskranen, som länge symboliserade varvet och staden, försvann från Malmö 2002 och ligger nu i Sydkorea, där den i folkmun kallas ”Tears of Malmö” – det är också namnet på föreställningen. Ljudvandringen pågår under Malmöfestivalen mellan den 13-19:e augusti.

Se regissören berätta om föreställningen i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.