Om den stereotypiska hackern har svart hoodie, Guy Fawkes-mask och hemlig adress så stämmer det inte in på Linus Kvarnhammar.
Han jobbar från huset hemma i Tygelsjö utanför Malmö och anlitas av företag för att testa deras cybersäkerhet. Tidigare har han medverkat i SVT-serien Hackad, där han hackar olika företags IT-system.
– Man kan säga att jag är på angreppssidan, fast god, säger han. Jag simulerar angrepp.
Få system går säkra
Medvetenheten om olika former av hackerangrepp har ökat. Enligt Linus Kvarnhammar är Ransomware-attacker, som den mot Coops kassasystem i juli 2021 det största cyberhotet mot företag.
Andra sorters attacker, som de överbelastningsattacker mot bland annat SVT och SAS under februari i år, som hackergruppen Anonymous Sudan tog på sig ansvaret för, kan också skada företag och myndigheter.
– Det finns väldigt få IT-system i Sverige som jag och en handfull av mina kollegor inte skulle kunna hacka.
Efterfrågan på Linus Kvarnhammars tjänster som hacker har ökat på sistone. Han tror att det beror på ökad internationell brottslighet som är riktad mot Sverige, framförallt genom ransomware. Men också på ett ökande cyberhot från främmande makt.
Vardagen som hacker
För Linus Kvarnhammar är jobbet som hacker inget glamoröst. Det är utmaningarna i yrket som han uppskattar, och i någon mån att vinna över kunden.
-Det är inte så sexigt att jobba med detta, man sitter här hela dagarna och hackar på. Så äger man kunden till sist och då blir man jätteglad och vill berätta det för frun eller barnen.
För att hålla uppe energinivån och fokuset när han jobbar lyssnar Linus Kvarnhammar på psykadelisk musik och dricker precis så mycket kaffe han behöver.
– 200 milligram på morgonen och 200 milligram efter lunch, säger han och fyller en kopp.