Foto: Hasse Holmberg / TT

Arbetsgivare kan minska stressen för småbarnsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Småbarnsföräldrar är mer stressade än andra, enligt undersökningar från statistiska centralbyrån. Men om arbetsgivare har en positiv inställning till föräldraskap så minskar stressen, visar en studie från Lunds universitet.

– Jag känner mig rätt stressad för det mesta, säger Anna-Karin Nyman som är ute på stan med sin treårige son Frank.

Att både vilja prestera på jobbet och samtidigt ha små barn som man vill ge så mycket tid till som möjligt kan vara en svår ekvation.

– Man ska lyckas arbeta tillräckligt många timmar och vara med sitt barn och laga mat och ha det städat och fint, säger hon.

Hon upplever att hennes arbetsgivare inte riktigt har förståelse för att hon till exempel inte vill hämta för sent på förskolan.

Studie med 700 småbarnsföräldrar

Carita Håkanssons är docent i hälsovetenskap vid Lunds universitet och har i en studie frågat 700 småbarnsföräldrar om hur de upplever balansen mellan vardagslivets olika aktiviteter. Förståelse och attityd från arbetsgivaren visade sig ha en stor betydelse.

– Människor idag vill ju kunna kombinera familj med arbete och då är det viktigt att arbetsgivare och arbetskamrater har positiva attityder till detta, så man känner att man kan få ihop ett fungerande arbetsliv med ett fungerade familjeliv, säger Carita Håkansson.

Viktigt med rutiner vid vab

Men det som framförallt hade betydelse enligt studien, var att man visste vem man skulle lämna över till om man till exempel behövde gå tidigare från jobbet på grund av sjuka barn.

– Ordentliga rutiner för överlämning minskade stressen och ökade känslan av balans mellan vardagslivets olika aktiviteter, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer