Arbetslösheten sjunker i Skåne men den är fortfarande högre än rikssnittet. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösheten i Skåne fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

I april var drygt 2 000 färre personer utan jobb i Skåne än för ett år sen. Arbetslösheten sjunker i alla grupper i samhället visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

I april var 9,3 procent inskrivna som arbetslösa i Skåne. Den siffran var samma månad förra året 9,8 procent.

Både bland inrikes och utrikes födda sjunker arbetslösheten, även om skillnaden mellan grupperna är stor. Drygt sex gånger så många utrikes födda är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

- Vi ser att arbetslösheten sjunker stadigt bland både inrikes och utrikes födda och det går allt bättre för nyanlända. Subventionerade anställningar som nystartsjobb och extratjänster är viktiga vägar in på arbetsmarknaden för den som är ny i Sverige och saknar tillräcklig utbildning eller eget kontaktnät, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Fler arbetslösa i Skåne är rikssnittet

Även arbetslösheten bland unga i Skåne fortsätter att minska. Från 13,9 procent, till 11,8.

Arbetslösheten i Skåne är dock fortfarande högre än rikssnittet, som minskat från 7,5 procent till 7,1 procent.

I Skåne är arbetslösheten störst i Malmö, med 13,8 procent arbetslösa, och minst i Lomma, med 3,2 procent arbetslösa. Arbetslösheten minskar i samtliga skånska kommuner, förutom Burlöv, Lund och Lomma, där den ökar något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.