Helena Kubicek Boye är badentusiast och är nu aktuell med en bok om utomhusbad. Foto: SVT

Året runt-bad är kallaste trenden just nu

Publicerad

Att bada utomhus i det fria, året runt, är en snabbt växande trend. Åtminstone om man ska tro Malmökvinnan som just skrivit en bok i ämnet.
– Det handlar om livskvalitet. Efter doppet fylls du med ett lugn och en värme som inte går att få på något annat sätt, säger Helena Kubicek Boye.

Klockan är strax före åtta på morgonen när vi träffar henne på Scaniabadet i Västra Hamnen i Malmö för att prata om ”Wild Swimming”, boken där hon berättar om sin passion för åretunt-badandet.

– Det blir ett härligt bad idag med den här vinden. Och vågorna! försäkrar Helena Kubicek Boye och blickar ut över ett gråsvart, vresigt Öresund.

Flera bad i veckan

Själv badar Helena flera gånger i veckan, oavsett väder och årstid och utan föregående uppvärmning i form av till exempel bastubad.

I sin bok går hon bland annat igenom forskningen i ämnet och finner, menar hon, att kalla bad har många hälsostärkande effekter.

– Det är klart, har man till exempel hjärtproblem ska man konsultera sina läkare först. För egen del har jag dock inte varit sjuk en enda gång sedan jag började med detta för tre år sedan, säger Helena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer