Statsminister fredrik Reinfeldt (M)

Statsministerafton på Studentafton

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gästade Studentafton i Lund ikväll – och pratade bland annat om en minskad tolerans i Sverige.

Aftonen inleddes med ett anförande av statsministern som varnar för en minskad tolerans som han ser i det svenska samhället.

– Varje gång mänskligheten har öppnat dörren till hatet, då har vi öppnat dörren till källaren. Och där finns en risk för Sverige.

Lång tradition

Fredrik Reinfeldt höll en ”klassisk Statsministerafton”, en tradition som instiftades av Per Albin Hansson år 1934 och har hållit sedan dess.

Enligt Studentafton har vissa statsministrar genom tiderna hunnit med att gästa Studentafton fler gånger än andra, Tage Erlander hann med att besöka Studentafton 19 gånger och Olof Palme 9 gånger, Carl Bildt, som närmar sig ledningen har besökt Studentafton 12 gånger.

Detta blir statsminister Fredrik Reinfeldts 4:e besök hos Studentafton, men det första på Statsministerafton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.