Christer Akej, välkänd lokalpolitiker i Simrishamn, är medlem i den nybildade artistgruppen Foto: Gunilla Fritze SVT

Nya skånska bandet hyllar säregna österlenmålet

Uppdaterad
Publicerad

Man får kyllna när det är böst ute. Om du förstår det, är du antagligen från Österlen. Men i takt med att inflyttningen ökar och människor blir mer globaliserade så är det färre som talar österlenmål.

Sånger, texter och uttryck riskerar att försvinna. Det vill den nybildade artistgruppen, Österlens kulturgäng, förhindra.

– Vi vill värna landskapets kultur och, inte minst, österlenmålet, säger Bengt Wranneheim, som flyttat tillbaka till Borrby efter flera års arbete utomlands och i Stockholm. Tillsammans med sina tre vänner, som han känt i 40 år, har han bildat Österlens kulturgäng.

Väcker liv i texter

Han tycker det finns många bra uttryck, som han gärna använder i dagligt tal och han är stolt och glad över att de väcker liv i texter på bygdemål av bland andra diktaren Carl Fredrik Olsson, signaturen ”CFO”.

– Det är jätteroligt att det börjar bli känt att vi finns och vad vi gör. Häromdagen träffade jag en släkting till CFO som gav mig tidigare opublicerade dikter, som vi kan använda, säger Bengt Wrannerheim.

Margaretha Laike, lantbrukare från Kivik, tycker det är viktigt att barn och ungdomar får lära sig österlenmål. Hon konstaterar att unga, som växer upp på Österlen i dag, sällan eller aldrig hör det lokala bygdemålet.

Däremot talas det en hel del stockholmska.

– Speciellt i de populära kustsamhällena där det är stor inflyttning, säger Margaretha Laike.

Värnar om lokala kulturen

Den mest kända av artisterna i Österlens kulturgäng är Christer Akej, lokalpolitiker i Simrishamn och tidigare riksdagsledamot. Han värnar om landbygden i stort och dit räknas även den lokala kulturen.

– Efterhand som vi blir alltmer globaliserade är det lätt att dialekter försvinner och det tycker jag är synd, säger Christer Akej.

Gruppens gitarrist, Sven-Olof Jönsson, Borrbybo med anknytning till Östra Hoby har efter några framträdanden märkt att gruppen sprider glädje och kunskap.

– Det är många som känner igen sångerna och sjunger med när vi är ute och spelar, säger Sven-Olof Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.