Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omkring 20 mil söder om Khartoum hjälper läkaren Kamal Elgameil skadade. Hemma i Sverige videochattar Åsa med sin nyvakna man och hoppas det ska bli säkert nog för honom att komma hem. Foto: Arvid Grange / SVT

Åsa Elgameils man Kamal är fast i Sudan: ”Alldeles för riskabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Lundabon och läkaren Kamal Elgameil är fast i sitt hemland Sudan. Nu hjälper han grannskapet med läkarvård och hoppas kunna komma hem igen när livsfaran är över.

– Igår fick jag den senaste chatten från honom, att det är lugnt här än så länge. Han känner att det är säkrast för honom att stanna kvar där han är, säger Åsa Elgameil.

Hennes man, Lundabon Kamal Elgameil, som i vanliga fall arbetar som läkare i Malmö, åkte till sitt födelseland Sudan i februari för att träffa familj och vänner, och jobba som läkare i staden Madani ungefär 20 mil söder om Khartoum.

Sedan dess har inbördeskrig brutit ut i Sudan och många av landets invånare har tvingats fly. Just nu är det vapenvila, men det betyder inte att Kamal Elgameil kan komma hem till Sverige.

Livsfarligt att försöka komma hem

Tycker han det känns säkrare att stanna än att försöka ta sig hem?

– Just nu är det så. Det är alldeles för riskabelt att ge sig ut på vägarna. Folk flyr från Khartoum till Madani och då känns det kanske inte riktigt som läge att fly åt andra hållet.

Just nu är enda möjligheten för att komma hem via evakueringsflyg som avgår från norr om Khartoum. Dit är det för farligt att ta sig, berättar de, och Kamal säger att ingen kan tänka sig att köra dit ändå.

Mycket oro trots vapenstillestånd

Innan Åsa ringer upp Kamal för ett videosamtal berättar hon att han brukar lugna henne när de pratar och säga att allt är bra, men att hon är orolig ändå, och kommer vara det tills han är tillbaka här hemma.

– Om det var något som inte var bra så hade han kanske inte... riktigt sagt det heller, säger hon.

Efter några signaler svarar en nyvaken Kamal Elgameil. Det är förvisso mitt på dagen, men det så varmt när solen är framme att de väljer att stanna uppe om nätterna istället, berättar Åsa.

”Brist på allt”

Men det är ändå inte helt lugnt. På sjukhuset där Kamal jobbar är det brist på allt, säger han. Medicin, material och personal. Och det finns gott om människor som behöver vård.

– Min granne igår kom med ambulans. Hans son hade blivit skjuten. Han var bara på väg att köpa bröd, berättar Kamal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.